Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

fiat motor u ladu

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1fiat motor u ladu Empty fiat motor u ladu taj Pon Apr 04, 2011 6:41 pm

marko

marko
blokovi motora za 1300/1500 125P i PZ su uzi od fiat DOHC blokova i samim tim raspon srafova za kacenje menjaca za motor verovatno ne odgovara.
ono sto mogu da ti kazem na temu menjaca i motora je da zvono menjaca za fiat 124 (special, kupe, spider) ili 125 (italijanski) moze direktno da se zasrafi na ladin menjac. sa druge strane to zvono odgovara za fiatove DOHC motore koje su nosili razni modeli od 124, 125, 131, 132, ritmo, regata, kroma do bravo, brava i razne lancije. u principu, u kom god fiatu il lanciji vidis DOHC motor - sve je to isti djavo.

sto se motora tice - naravno da italijani ne proizvode isti motor 40 godina. razvijao se i dobijao razne izmene tokom godina. za ubacivanje u ladu je najprostije uzeti motor od nekog fiata sa zadnjim pogonom, znaci 124, 125, 131, 132, argenta. motori za modele sa prednjim pogonom su dobili mnogo modifikacija koje otezavaju ubacivanje u ladu.

karter:
za pocetak, u svim modelima sa prednjim pogonom motor je nagnut za 15tak stepeni pa kad takav motor postavis u ladu dobijes karter koji je nagnut u stranu a ne moze ni da stane ge treba jer se sudara sa poprecnom traverznom ispod motora. znaci, potreban ti je karter od 124/125/131/132 ili argente ili da sam napravis kakv ti treba. onda ulazis u pricu oko uljne pumpe.

uljna pumpa:
fiatovi dohc motori od 124 do tipa i krome mk1 imaju klasicnu uljnu pumpu u karteru, vrlo slicnu ladinoj. pri postavljanju motora tipo/croma... u vertikalni polozaj mora se modifikovati i pick-up uljne pumpe jer je oblikom predvidjena da vuce ulje iz kosog kartera. motori iz sledece generacije, mislim da je to recimo posle '91. godista, imaju uljnu pumpu na prednjoj strani bloka koja cevcicom vuce ulje iz kartera sto olaksava modifikacije.

orijentacija usis/izduv:
gedano sa prednje strane, od zupcastog kaisa, na ladi je i usis i izduv sa leve strane motora i auta. kod fiatovih motora je , kod svih modela sa zadnjim pogonom, usis desno a izduv levo. to je zbog toga sto je fiatov motor "crossflow" dok je ladin "reverse flow". to u praksi znaci da je protok gasova kroz motor mnogo brzi sto znaci vise snage i vise obrtaja. pri smestanju u ladu bitno je da je izduv sa iste strane kao i na ladinom motoru sto znaci da ga je relativno jednostavno povezati na ladin auspuh. treba samo napraviti po meri prvu (2u 1) sekciju auspuha. sa druge strane, usis je jednako problematican. usisna grana je na 5mm od glavnog kocionog cilindra. prokljucak za servo kocnica se mora premestiti da se ne bi sudarao sa kocionim cilindrom. VAZNO - usisna grana sadrzi kanale za vodu i ukoliko ih pri premestanju prikljucka za servo probijes vodeni kanal, ulazice voda u cilindre. poluge gasa i creva za dovod/odvod goriva se moraju prepraviti jer su sada sa pogresne strane.
kod fiatovih DOHC motora iz modela sa prednjim pogonom postoje tri relevantne verzije. prva generacja fiata ritmo (recimo do '84.) ima motor sa istom orijentacijom usis/izduv kao i kod modela sa zadnjim pogonom. sve kasnije verzije iz regate, ritma mk2, tipa, krome, bravo/brava/marea imaju glavu motora okrenutu za 180 stepeni. znaci, spreda gledano, usis je sa leve a izduv sa desne strane. glava je najbukvalnije okrenuta za 180", cak ni dihtung glave nisu menjali. zasto su je okretali? zato sto je izduv izmedju motora i kabine previse grejao pozarni zid. u ladi, ovo pravi prilicno ozbiljan problem provlacenja izduva sa desne na levu stranu. izduv bi prolazio blizu glave volana, creva za dovod goriva, kocionih creva...

kacenje na menjac:
svi fiatovi DOHC motori se kace na 124/125 zvono bez problema. naravno, i tu postoji zackoljica. pocev od tipa i krome 2.0, fiatov motor je dobio "balans" osovine. u pitanju su dve osovine sa tegovima koje se nalaze u bloku, po jedna sa svake strane, zamisljene da poniste vibracije motora koje poticu od radilice. sitan problem sa tim osovinama je sto kad se taj blok zasrafi na zvono od 124/125 nema gde da stane anlaser jer na njegovo mesto dodje jedna od tih osovina.
sto se tice spojnickih osovina i eventualnih razlika medju njima, nisam probao i ne znam.

u najkracim crtama, ako mislis da zadrzis ladin menjac, najnoviji blok koji mozes da koristis uz 124/125 zvono je od tipa 1,8 (mislim da je bio i u 16v varijanti). cak i onda bih ja licno na taj blok stavio glavu od 131/132/argenta da bi izbegao provlacenje izduva sa desne na levu stranu.
alternativno resenje je da uzmes bilo koji motor sa njegovim zvonom menjaca. to zvono onda iseces na pola kao i ladino i zavaris ih jedno za drugo, tako da ti prednja polovina zvona bude od fiata a zadnja od lade. nije neizvodljivo, treba ti TIG aparat za varenje i puno zivaca jer sve mora da bude savrseno u osi.
sa druge srane, najlakse je upravo ono sto smo bax i ja radili - uzmes motor od 124/125/131/132 menjac od 131cl ili 132 i okacis to sve u ladu. licno ne mislim da je pametna ideja stavljati motor od 100 ili vise KS na menjac koji je predvidjen za 60-70ks. cak su i zabari ubacili mnogo jaci ZF menjac u 131, 132 i argentu kad su poceli da koriste 1,8 i 2,0 motore koji su preko 100ks za razliku od 124/125 koji su bili do 100ks, a i njima su menjaci redovno crkavali.
preuzto sa lada-kluba
napisao djape1977

https://italijaauto.serbianforum.info

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu